“Кромпиријада” у Дојкинцима за викенд

Спремање традиционалне старопланиске хране, изложбе, спорт и концерти обележиће овогодишњу манифестацију “Дарови нетакнуте природе” која ће се у суботу, 28. септембра одржати у селу Дојкинци на Старој планини.

Манифестација која је међу мештанима старопланинских села позната и као Кромпиријада, кренула је као промоција плодова природе и јела од кромпира, а сада ће се на штандовима наћи и многа друга традиционална јела.

Ове године одржава се по 3. пут, а председник Савета Месне заједнице Дојкинци Ивица Вељковић каже да је тек сада достигла прави карактер.

“Кренуло је само са људима из Дојкинца, а сада имамо људе из 8 села која су нам се придружила. Акценат је на развоју старопланинских села и кромпиру који ту расте и веома је квалитетан, расте у растреситој земљу и на високој надморској висини, а гаји се на традиционалан начин”, каже Вељковић.

У такмичарском делу домаћице ће се надметати у припреми јела која ће бити спремљена од кромпира, а излагаће се на преко 30 штандова.

“Имаћемо и госте из Сврљига и других крајева. Изложиће се пиротски качкаваљ, банице и друга старопланинска јела. Биће и спортских игара, као и 2 концерта – један народни оркестар ће свирати у центру села, док ће 4 оркестра која су наступала на Нишвилу свирати у планинарском дому”, каже председник МЗ Дојкинци.

Село Дојкинци је најразвијеније село на Старој планини, а како каже Вељковић, када се одбране реке у старопланинским селима, кренуће се са развитком села, од туризма до сточарства.

Отварање манифестације је у 10 сати, а штандови ће за посетиоце бити доступни до 17 сати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.053 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>