Данас је Крстовдан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Крстовдан, празник посвећен спомену на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, оснивача Цариграда, обилазећи Свету земљу, у рушевинама Венериног храма 317. године, пронашла Часни крст на коме је издахнуо Исус Христос.

Крстовдан или Воздвиженије Часног Крста је у црквеном календару празник који је обележен црвеним словом и обележава се још од првих година званичне хришћанске проповеди. Установљен је након Првог васељенског сабора у Никеји 326. године.

Верује се да су чудотворном моћи Часнога Крста васкрсавани умрли и исцељивани многи болесници и због тога се назива Часним и животворним. Крст је 628. године уздигао на Голготу и положио га у храм Светог Васкрсења цар Ираклије.

На Крстовдан се пости, а у народу је позната изрека: “Ко се крстом крсти, на Крстовдан пости”. Многа народна веровања се везују за данашњи дан, а једно од њих је да, ако је на Крстовдан облачно – зима ће бити са пуно снега, а ако је суво – биће сушна година.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.971 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>