Преминуо Жика Раденковић Ћитич, звани Лепи Бренко

У Књажевцу је у 85. години, после дуге и тешке болести, преминуо Жика Раденковић Ћитич, познат као Лепи Бренко, музичар, народни уметник и чувар изворног стваралаштва.

Ћитич је рођен 1935. године у селу Јаловик Извор, у засеку Буџак. Био је члан фоклора и позоришта „Петар Чоловић – Пеша“, али и солиста на разгласу у руднику „Добра срећа“ у Вини, где је увесељавао рударе после изласка из јаме.

Раденковић је још као шестогодишњи дечак почео да пева и свира на фрули, најпре као самоук, слушајући радио, а касније учећи од других фрулаша. Кларинет је почео да свира у седамнаестој години, учивши касније и код Божидара – Бокија Милошевића. Његов учитељ на хармоници био је Миодраг Тодоровић – Крњевац, док је свирање у гајде научио од македонских гајдаша. Свирао је и кавал, блок флауту, гусле, тамбурицу, усну хармонику, трубу, двојнице, окарину, дромбуље, саксофон… Он је, уједно био и певач, и композитор, а бавио се аматерски и глумом.

1966. је на РТВ Београд имао и сталну „соло емисију“. Био је гост у многим емисијама познатих глумаца и певача, а због сарадње са Лепом Бреном је добио естрадни надимак Лепи Бренко.

Био је оснивач и организатор Фестивала изворне народне музике, под називом „Сабор на панаџур“, који се традиционално одржава сваке године на Велику Госпојину у селу Јаловик Извор, где му је ове године уручено и признање Удружења естрадних уметника и извођача Србије за животно дело.

Жика Раденковић Ћитич сахрањен је данас на гробљу у свом родном селу, Јаловик Извору.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.053 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>