Нова подршка ЕУ микро и малим предузећима

Европска унија ће преко развојног програма ЕУ ПРО подржати са преко 600.000 евра реализацију 20 нових пројеката који ће допринети већој конкурентности и одрживости предузећа, одлучено је на састанку Управног одбора ЕУ ПРО-а који је одржан јуче у Сокобањи.

Организације за подршку пословању чији су пројекти путем јавног позива оцењени као најбољи помагаће кроз своје активности малим и средњим предузећима да унапреде производне процесе као и квалитет производа и услуга, а пружиће им подршку у увођењу релевантних стандарда и освајању нових тржишта.

У Сокобањи се у оквиру програма ЕУ ПРО реализују два пројекта вредности преко 950.000 евра. Поред увођења и развоја географског информационог система у функцији развоја туризма у Сокобањи се реконструише и постројење за прераду питке воде „Царина“.

„Овај пројекат економске инфаструктуре у Сокобањи треба пре свега да допринесе унапређењу туристичке понуде јер ће корист имати не само пружаоци туристичких услуга већ и сви туристи који током године долазе у ову бању“, рекао је приликом обиласка постројења Бранко Будимир, вршилац дужности помоћника министра за европске интеграције и председавајући Управним одбором ЕУ ПРО-а.

Уз подршку ЕУ и Владе Србије од скоро 750.000 евра општина Сокобања ће, кроз реконструкцију постројења за прераду воде за пиће „Царина” и изградњу 2.700 метара нове примарне водоводне мреже, моћи да реши проблем водоснабдевања и несташице воде са којим се суочава годинама уназад.

На састанку УО у Сокобањи је такође представљен досадашњи напредак који се огледа у 224 одобрена пројекта вредна преко 18 милиона евра. Тренутно кроз програм 56 локалних самоуправа се реализују 96 пројеката из области инфраструктуре, израде планске и техничке документације и увођена географских информационих система. Важан успех остварен је кроз подршку дату у виду опреме за 94 предузећа која су отворила 115 нових радних места.

На састанку у Сокобањи представљени су и примери добре праксе локалних самоуправа које европске фондове користе за спровођење пројеката важних за локалне средине.

Чланови Управног одбора су се сагласили и са критеријумима другог јавног позива за подршку предузетницима, микро и малим предузећима кроз набавку опеме и увођење услуга који ће бити објављен наредне недеље.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>