Пирот избацио МХЕ из Просторног плана

Град Пирот је одлучио да из просторног плана избрише све локације на на Старој планини на којима је била предвиђена изградња малих хидро електрана на рекама. На том списку су чак 43 локације у заштићеном простору Парка природе, као и 15 места ван тих граница.

Одборници Градске скупштине су данас донели закључак о брисању свих локација МХЕ на Старој планини из новог Просторног плана Пирота и о мораторијуму на изградњу деривационих МХЕ.

Грађани окупљени око Групе грађана “Одбранимо реке Старе планине“ и “ Савеза месних заједница Старе планине“ протестовали су испред зграде Скупштине града Пирота док је трајала седница.

“Ми данас од локалног парламента захтевамо да јучерашња најава о брисању свих локација за изградњу МХЕ на Старој планини добије свој институционални оквир и да одлука о брисању деривационих МХЕ, не само у Просторном плану Пирота већ и Србије постане званична. Тражимо да они које грађани плаћају кроз своје порезе не седе овде, него да дођу у Топли До и виде како мештани од 90 година, који се смразавају на мосту, да ли бране свој ћеф или интересе Града”, каже један од активиста Групе “Одбранимо реке Старе планине“ Александар Панић за лист Данас.

Заменик градоначелника Пирота и председник Градског одбора СПС-а Видојко Панајотовић каже да је његова странка против изградње МХЕ, а посебно деривационих.

“Заједно са градоначелником и коалиционим партнерима донели смо заједничку одлуку да се у Просторном плану Града који се ради избаце све локације за изградњу МХЕ на Старој планини. Такав закључак данас је донет и на седници Градске скупштине. Свако има право да протестује и очекујемо да се све мирно заврши. Нама у градској власти је важно да грађани буду задовољни. Од МХЕ на Старој планини нема никакве користи”, рекао је Панајотовић.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>