Србија пример добре праксе у заустављању епидемија

Србија је представљала Европу на састанку Инцијативе за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле који је одржан у Вашингтону, а где је наша земља представљена као пример добре праксе у заустављању епидемије.

Састанак под слоганом „Богиње се крећу брзо, ми морамо брже” требало је да упозори на чињеницу да се вирус малих богиња несметано шири планетом и да су потребна нова решења како би се повећао обухват вакцинацијом и омогућило да се вирус заустави и елиминише.

„Организатори скупа изабрали су да се искуство из Србије представи као пример добре праксе у заустављању епидемије и Србија је позвана за буде представник Европе”, наводи се у саопштењу Института за јавно здравље „Батут”.

Нашу земљу је представљала епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из тог Института, која је говорила о епидемиолошкој ситуацији у вези с малим богињама на европском континенту, као и о тренутним изазовима у спречавању ширења болести, преноси Танјуг.

Посебно је истакнута спремност здравственог система Србије да током трајања епидемије организује и омогући вакцинисање пропуштених генерација деце и осетљивих кохорти здравствених радника.

„Обухват ММР вакцином од 93,1 одсто на националном нивоу је поменут као доказ из праксе како јак колективни имунитет, који се сада бележи у Србији, заиста спречава даље ширење малих богиња”, оцењено је на скупу у Вашингтону, а наводи се у саопштењу.

Учесници скупа имали су прилике да чују и излагања представника Колумбије, Филипина, Индије и Мадагаскара, који се тренутно суочавају са великим оптерећењем када су у питању оболели и умрли од малих богиња.

Скуп у Вашингтону организовала је Иницијатива за глобалну елиминацију малих богиња и рубела која је омогућила и обезбедила 2,9 милијарди доза вакцине против малих богиња што је резултирало смањењем смртности од ове болести за 79 одсто. Процењује се да је ова Иницијатива допринела спречавању 21,1 милиона смртних случајева широм света.

Организација је основана 2001. године уз подршку СЗО, УНИЦЕФ-а, УН, Центра за контролу болести и Црвеног крста САД, са циљем формирања заједничке стратегије за глобалну елиминацију малих богиња.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>