Покренута петиција да сви ђаци у Србији уче из истих књига

Покрет за децу „Три плус“ покренуо је електронску петицију под називом „Да сви ђаци у Србији уче из истих књига као некада“.

На овај корак из Покрета су се одлучили због кашњења испоруке уџбеника материјално угроженој деци, трећем и сваком наредно рођеном детету у свим школама широм Србије од стране свих издавача и дистрибутера уџбеника, наведено је у саопштењу овог Удружења.

Ово је, стоји у саопштењу, постало уобичајено за септембар и почетак школске године, иако је држава издвојила преко 500 милиона динара за ове уџбенике.

У саопштењу се додаје да су се родитељи деце свих разреда, посебно првака, јавили Удружењу „Три плус“ са молбом да се ова септембарска фарса прекине и да Покрет за децу „Три плус“ апелује код надлежних органа у име свих вишедетних породица.

Покрет се обраћато надлежнима из Министарства просвете, али се све завршило без конкретног одговора па ђаци и ове године са кашњењем чекају своје књиге због издавача и дистрибутера књига као главних криваца.

Покрет „Три плус“ сматра да је време да се успостави контрола над дистрибуцијом уџбеника која подразумева испоруку бар 15 дана пре почетка школске године. Потребно је вратити време када је књига из неког наставног предмета била иста за исти разред у свим школама било где у Србији, наводи се у саопштењу и додаје да су „књиге имовина која се наслеђује и уколико би ђаци учили из истих књига, као што су некад многе генерације њихових родитеља, осим уштеде буџета учили би децу и поштовању традиције да се књига чува за брата, сестру, друга, следећег ђака“.

Овим би, стоји у саопштењу, држава уштедела финансијска средства која издваја за категорију деце која имају право на бесплатне уџбенике, а ми додајемо да би уштедели и родитељи који издвају значајна средства за куповину нових уџбеника, док би једино на губитку били они који штампају своје уџбенике и лобирају код школа да се баш њихови купе.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>