Преминуо Зоран Пешић Сигма

Песник, писац и уредник познатог часописа за књижевност, уметност и културу “Градинa”, Зоран Пешић Сигма, преминуо је јуче у Нишу, у 59. години.

Аутор више књига поезије и прозе, Пешић је рођен 1960. у Белој Цркви, а студирао је физику у Нишу. Био је уредник, главни и одговорни уредник и в. д. директора нишког Студентског културног центра од 1985-1990, а од 1990. до 1999. радио је у Дому културе Ниш. Песме су му превођене на бугарски, македонски, пољски, италијански, румунски и грчки.

Између осталог, Сигма је добитник књижевне награде “Биљана Јовановић” за 2018. годину, коју му је Српско књижевно друштво доделило за књигу “Биће све у реду”. На Стеријином позорју добио је награду за најбољи оригинални домаћи драмски текст за 2016/2017. годину. Његов награђени текст “Улица усамљених аутомобила” имао је премијеру у марту 2018. у Народном позоришту Ниш.

Комеморација је одржана данас у великој сали НКЦ-а. Сахрањен је на Новом гробљу у Нишу.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>