Милици Миленковић Награда Стражилово

Награда Стражилово за најбољу књигу поезије објављену у Бранковом колу додељена је нашој завичајној књижевници Милици Миленковић 7. септембра 2019. године у оквиру одржавања 48. Бранковог кола.

Милица Миленковић је награду добила за збирку песама “Испоснице”, а поред ове лауреаткиње, награду су понеле и Наташа Бундало Микић за књигу поезије “Трећи круг снова”, Сузана Рудић за збирку песама “Друга страна огледала” и Александра Батинић за првенац “Антикитера”.

Познати српски песник Крстивоје Илић Стражиловом је награђен за целокупно животно дело.

Награде је лауреатима уручио Ненад Грујичић, директор Бранковог кола, истакавши значај награђених књига и континуитет који негује Бранково коло као институција која чува сећање на Бранка Радичевића и окупља младе уметнике у славу песништва, уметности и културе.

У оквиру програма 48. Бранковог кола, збирка песама “Испоснице” представљена је у Градској библиотеци у Новом Саду где је Милица Миленковић говорила и о Гордани Тодоровић, песникињи рођеној у Драјинцу код Сврљига, која је 1955. године понела престижно признање “Бранкову награду” за свој песнички првенац “Гимназијски тренутак”.

Поводом награде Милица Миленковић је истакла да Стражилово стоји као знак поред пута и путоказ за нова певања и нова стремљења.

“Свака награда за мене је потврда да моје дело припада и мом народу и да доприноси очувању и креирању његовог националног и културног идентитета”, рекла је Милица Миленковић истакавши да је ово трећа награда за њен књижевни рад ове године.

Наиме, Милица Миленковић је ове године добила и награде “Мирко Петковић” за књижевну критику и награду Дринских књижевних сусрета у Републици Српској за рукопис поезије.

Угледна манифестација Бранково коло одржава се сваке године у марту и септембру месецу на више локација у Сремским Карловцима, Новом Саду и на Стражилову и окупља више од двестотине учесника кроз своје десетодневне програме. Ове године манифестација се одржава у знаку 195. годишњице рођења Бранка Радичевића, а у сусрет 2021. години када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, а Бранково коло прославити 50 година постојања.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.331 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>