Сутра почиње Међународна књижевна колонија “Сићево 2019.”

Међународна књижевна колонија Сићево 2019. почеће са радом по 29. пут у уторак, 17. септембра 2019. године, у 19.00 у згради Уметничке колоније у Сићеву и трајаће до суботе, 22. септембра.

Међународна књижевна колонија Сићево основана је 1991. године као оригинална и стваралачки подстицајна манифестација посвећена уметности писане речи. Њен оснивач је др Михајло Игњатовић, писац и књижевни преводилац из Ниша.

Колонија се одржава сваке године половином септембра у простору Уметничке колоније и живописним пределима села Сићева, недалеко од Ниша. Књижевна колонија има интернационални карактер и окупља писце, књижевне критичаре и преводиоце, као и издаваче и друге учеснике књижевног живота у земљи и иностранству.

На манифестацији се сваке године додељује престижна књижевна награда „Рамонда сербика“ за целокупно литерарно дело писца и његов допринос националној књижевности и култури. Ове године се та награда додељује 25. пут, а њен лауреат је Владан Матијевић.

Жири за доделу награде чинили су Звонко Карановић, књижевник из Београда и добитник награде „Рамонда сербика“ за 2018. годину, као и Велибор Петковић и Радосав Стојановић, књижевници из Ниша.

Кроз Књижевну колонију Сићево током ових тридесетак година прошла су многа значајна имена српске и светске књижевности.

Оснивач и покровитељ манифестације је Град Ниш, а организатор Нишки културни центар. Овогодишња Књижевна колонија се одржава у сарадњи с Друштвом књижевника и књижевних преводилаца Ниша, Народним музејом Ниш, Народном библиотеком „Стеван Сремац“ и Заводом за заштиту природе Србије.

Пријатељи књижевне колоније су Вински подрум „Малча“ и Општина Бела Паланка.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>