Наоружање из Кине за српску војску

Након посете високе кинеске војне делегације Србији, Министарство одбране издало је званично саопштење у коме се захваљује Пекингу за економску и војну подршку, што је објавила и њујоршка агенција Асошиејтед прес.

Асошиејтед прес је навео да Кина пружа подршку српској војсци, односно да јача српску војску наоружањем.

Министар одбране Александар Вулин и потпредседник Централне војне комисије НР Кине генерал Џанг Јоусјаоа потписали су више споразума о наставку сарадње током петодневне посете кинеске делегације Србији, која је завршена јуче.

Како је саопштило Министарство одбране, министар Вулин захвалио је генералу Џангу на свему што Кина чини “у потврди традиционално пријатељских односа два народа, значајно унапређених пријатељством председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга”.

Српски званичници, навела је агенција АП, кажу да је Кина договорила продају наоружаних беспилотних летелица, што ће бити први извоз кинеских дронова у једну европску земљу.

Министар обране Александар Вулин каже да ће испорука, која се очекује у наредним месецима, “знатно ојачати српску војску која ће стећи способности какве није имала у прошлости”.

Увоз дронова из Кине најављен је још пре годину дана.

Од укупно шест ових летелица две би требало да буду с наоружањем.

Како је раније незванично најављено, Србија ће овом куповином у свом поседу имати најпродаванију беспилотну летелицу “јилонг 2”, познату и под називима “винг лунг” или “птеродактил 2”. Она се показала као веома ефикасна на појединим ратним фронтовима, у Либији, Нигерији, Ираку…

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,792 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>