На Старој планини проглашено ванредно стање

Савез месних заједница Старе планине прогласио је ванредно стање на тој планини због, како је навео, непоштовања закона и Устава Србије.

До овог стања је дошло услед изградње мини хидроелектрана, саопштио је тај савез.

Савез је позвао председника Србије Александра Вучића да “коначно стане на пут криминалцима и да стане у одбрану закона, као и да испуни свој план о очувању српских села”.

“Клизишта, разорен пут и имања, угрожавање зграда и људи, све су то последице којима се мрцвари локално становништво. Исти сценарио се спрема и у Топлом Долу, на реци Јеловици, као и на још 50 локација у Парку природе “Стара планина'”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је јавност већ упозната са случајем у селу Ракита, када држава није предузела кораке да спречи нелегалне радње, упркос правноснажној одлуци инспектора за заштиту животне средине.

“На барикадама смо 24 часа. Наши животи су већ угрожени и под непрекидним смо притиском”, наводи се у саопштењу и додаје да су приморани да праве барикаде да би “заштитили своја села”.

“Да ли је богаћење појединца довољан разлог да се униште најлепша српска села, реке, планински потоци и шуме у првим зонама заштите”, стоји у саопштењу тог савеза.

Удружење “Одбранимо реке Старе планине” заказало је велики протест у Београду који ће бити одржан 21. септембра у Пионирском парку, а за тај дан је најављено и да ће председник Србије Александар Вучић примити представнике Покрета и саслушати њихове проблеме.

У холу Народне скупштине Србије јуче је одржана и конференција за новинаре посланице Соње Павловић на којој су говорили представници Покрета Одбранимо реке Старе планине Милица Марушић Јаблановић и Александар Јовановић – Ћута. Они су говорили о проблемима са којима се сусрећу представници Покрета и други грађани који бране реке Старе планине, али, како је нагласила Павловић, ни једна новинарска екипа није присуствовала конференцији.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,792 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>