Данас се обележава Усековање главе Светог Јована Крститеља

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Усековање главе Светог Јована Крститеља.

Овај празник у народу је познатији као јесењи Свети Јован или Јован Главосек и Срби га изузетно поштују. На данашњи дан, не ради се ништа од тешких послова – ни на њиви, ни у кући.

Свети Јован је последњи пророк Старог и првопророк Новог завета, он је претеча и крститељ Господњи.

Српска црква га у току године слави неколико пута – његово зачење, рођење, Сабор светог Јована Крститеља на други дан Богојављења, затим Усековање главе светог Јована Крститеља, као и прво, друго и треће обретање главе.

Читавим својим животом Јован Крститељ је сведочио за Господа, био је његов пророк и онај који му је претходио. Њему је припала част да у Јордану крсти Христа.

Данас се обавезно пости, а Срби верују и да на данашњи дан не ваља ни јести ни пити ишта црвено, јер то подсећа на проливену Јованову крв. Данас не ваља ни узимати нож у руке. У неким крајевима води се рачуна и да деца на данашњи дан никако не једу црвено воће и поврће – парадајз, црвене јабуке.

У српском народу се верује да је свети Јован Крститељ светац који најбрже помаже, односно онај који је толико богоугодан да његове молитве за људе Господ најбрже услишује.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,755 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>