Инспекција у Нишу пронашла 364 лица која су радила непријављена

У првој половини ове године инспектори Одељења инспекције рада Ниш обавили су 2.353 надзора и затекли су 364 лица у раду „на црно“.

Одмах након извршених надзора, са 325 лица послодавци су закључили уговоре о раду на неодређено време и пријавили их на обавезно социјално осигурање.

„Највише лица у раду ‘на црно’, њих 96, затечено је у делатности смештаја и исхране, од којих је одмах након надзора 81 лице пријављено на обавезно социјално осигурање. У делатности грађевинарства затечена су 72 лица, од којих је одмах након надзора 68 лица пријављено на обавезно социјално осигурање“, показују подаци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Према подацима Министарства за рад, инспектори су раднике без уговора о раду затицали и у фирмама које се баве превозом, производњом прехрамбених производа и производњом текстила, коже и обуће.

Инспектори за рад у Нишу су у првих шест месеци ове године у области радних односа и безбедности и здравља на раду поднели 206 захтева за покретање прекршајног поступка, а судије за прекршаје су на основу тих захтева изрекли послодавцима новчане казне у износу од 4.507.000 динара.

Инспектори рада Одељења инспекције рада Ниш, су заједно са Полицијском управом Ниш у јуну и јулу 2019. године, извршили 9 надзора, приликом којих је утврђено да је од 35 затечених лица, 20 лица или 57 одсто радило „на црно“, док су у надзороима са Комуналном полицијом извршили 32 надзора где је од 32 затечена лица, 21 лице или 66 одсто радило „на црно“.

Инспектори рада су због утврђених незаконитости против послодавца поднели захтеве за покретање прекршаја и наложили су им отклањање утврђених неправилности.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,377 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>