Министар Поповић изгубио четири спора против КРИК-а

Министар задужен за иновације, Ненад Поповић, изгубио је четири спора која је повео против КРИК-а – Мреже за истраживање криминала и корупције због писања о његовим пословима на Девичанским Острвима. Поповић се у три случаја одрекао тужби, а у једном је његова тужба одбијена.

Поповић је тужбама против КРИК-а тражио по милион динара одштете због душевне боли коју му је наводно нанело писање КРИК-а у оквиру истраживања “Рајских папира”. Он се, међутим, никада није појавио у суду да о томе говори, због чега је у једном поступку његова тужба одбијена.

У пресуди је наведено да су новинари КРИК-а поступали са дужном новинарском пажњом, да су довољно дуго позивали министра на интервју, да је интерес јавности да зна ове информације био велики, али и то да се Поповић само на овом суђењу није појавио шест пута како би сведочио о душевној боли коју је осећао због текста.

У пресуди је констатовано и да је Поповић на јавној функцији, те да би због тога морао да има више разумевања за то да је јавност заинтересована да зна о његовим бившим и садашњим пословима, као и да новинари Поповића нису окарактерисали као неког ко се бави противзаконитим пословима.

КРИК је у својим истраживањима открио да Поповић поседује мрежу офшор компанија на Кипру и Британским Девичанским Острвима, да се његово богатство процењује на више од 100 милиона долара, као и да има пребивалиште у Швајцарској где плаћа и порез.

Иако су тужбе министра представљале притисак, КРИК није одустао и наставио је да истражује Поповићеве послове.

КРИК је дошао до сазнања да је у време док је био народни посланик, Поповић приватизовао и довео до пропасти фабрику „Минел Трансформатори“. Против Поповића су радници фабрике 2012. године поднели кривичне пријаве, али тужилаштво и даље није отворило истрагу, упркос инсистирању Агенције за борбу против корупције да се овај случај разреши.

Поповић током свих ових истраживања није пристао на интервју са новинарима КРИК-а.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,340 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>