Више од 4.000 такси, накнада и пореза плаћено картицама

Два месеца од почетка такмичења „Шампиони безготовинског плаћања”, грађани и привреда платили су картицама више од 4.000 такси, накнада и пореза на шалтерима у 46 градова и општина у Србији.
Највећи број безготовински плаћених пореских и непореских намета, у односу на број становника, забележила је општина Црна Трава, а следе Прибој, Ириг, Сомбор и Шабац. С друге стране – у 14 локалних самоуправа није извршено ни једно плаћање картицом на шалтеру.

Канцеларија за IT и еУправу у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa је почетком јула покренула такмичење градова и општина „Шампиони безготовинског плаћања” под слоганом „Плати картицом и победи”. У такмичењу учествује 60 локалних самоуправа са територије Србије које су омогућиле плаћање платним картицама на шалтерима.

„Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност. Држава добија транспарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој, као и ниже трошкове јер су израда и чување готовине скупи”, изјавио је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за IT и еУправу.

Он је додао да су током трајања такмичења, за све оне који се одлуче да градске или општинске услуге плате платном картицом, обезбеђене снижене провизије од 45 динара на уплате до 4.500 динара, односно 1% за уплате веће вредности.

Победници такмичења биће изабрани према броју плаћања картицама на шалтерима локалне самоуправе у односу на број становника, у периоду од 1. јула до 31. децембра. Првопласирана локална самоуправа биће награђена дечијим игралиштем у вредности од 20.000 евра, пет првопласираних добиће интернет презентације, а првих 10 градова и општина плакету „Шампиони безготовинског плаћања” која ће бити уручена на завршној конференцији у Београду.

Такмичење је једна од активности предвиђена новим Националним програмом за сузбијање сиве економије и усмерена је на смањење употребе готовине, имајући у виду да је кеш један од највећих генератора нелегалне трговине и утаје пореза.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>