Почела примена новог Закона о заштити података о личности

Нови Закон о заштити података о личности у Србији почео је да се примењује 21. августа 2019. године. У корак са Општом уредбом о заштити података о личности, која се у Европској унији примењује од маја 2018. године, код нас се овим Законом регулише заштита личних података у онлајн простору.

Како дефинише Општа уредба о заштити података о личности у члану 4, лични податак је свака информација која се односи на идентификовано физичко лице или физичко лице које се може идентификовати. Дакле, како се у водичу ШЕР фондације, који је урадила заједно са USAID SMS програмом наводи, личним податком може се сматрати било који податак који открива ко је корисник, од имена и презимена, преко броја банковних рачуна, здравственог картона, описа физичких или психолошких карактеристика, до лозинки на друштвеним мрежама, историје активности и претраге на интернету, IP адреса и IMEI броја уређаја са којих се приступа мрежи.

Од дана примене новог Закона, за обраду личних података неопходан је правни основ, а он произилази из пристанка корисника на обраду његових података, потписаног уговора, законске обавезе, или је разлог за то витални интерес особе или јавности.

Грађани имају права да буду информисани о томе како ће се подаци узимати, обрађивати и користити на сајтовима које посећују. Осим тога, имаће право на увид у све прикупљене податке, на њихову измену или заборав, односно брисање.

Закон о заштити података о личности одређује и права корисника онлајн медија и сајтова „традиционалних“ медија. Потпредседница Асоцијације онлајн медија Тања Максић наводи да је нови Закон о заштити података о личности корак напред.

„Ово је начин да се осети да онлајн сфера није тотално неомеђен простор, да се мора водити рачуна о правима грађана. Право о заштити података је, свакако, при врху свега тога. Медији ће морати транспарентније да прикажу политике приватности и начине на које користе податке корисника, јер је то једна врста обавезе”, каже Максић.

У Општој уредби о заштити података о личности постоји новинарски изутетак, који се користи у сврху новинарског истраживања и објављивања информација у медијима који су од јавног значаја, па се у том случају не примењују одредбе из овог Закона.

Повереник за заштиту информација од јавног значаја и заштиту података о личности тражио је одлагање примене овог Закона истичући да га треба учинити транспарентнијим и јаснијим, али и како би се многи субјекти на ваљан начин припремили за почетак његове примене.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>