Делегација из Србије на челу са Милетићем боравила у Словенији

У организацији народног посланика Милије Милетића из Сврљига, делегација из Ниша и Сврљига боравила је у вишедневној посети Словенији.

Словенију и тамошње институције су, поред народног посланика Милије Милетића, посетили и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, Славиша Виријевић, начелник Полицијске управе Ниш и председница Општине Сврљиг Јелена Трифуновић.

Они ису се најпре у Љубљани, главном граду Словеније, састали са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом и народним послаником у Државном збору Словеније и председником Клуба пријатељства са Србијом и председником Државног збора Словеније за безбедност, Предрагом Баковићем.

Том приликом речено је да су Словенија и Србија две пријатељске земље, што се види и по питању подршке Словеније српском путу у ЕУ, али и по све израженијој привредној сарадњи, која је у успону.

“Циљ ове посете је био вишеструки, а највише напора уложили смо у разговор са властима у Словенији о улагању у привреду на југоистоку Србије, конкретно у Сврљигу, имајући у виду да је из Словеније присутан велики број инвеститора у Србији, као и да постоје планови за долазак нових и наредне године, рекао је Милетић за Телевизију Ласер.

Делегација је у Љубљани посетила и српску Амбасаду у овој земљи где су разговарали са конзулом Иваном Јакшић Матовић и Марком Мијатовићем, с обзиром да је амбасадорка била одсутна. Састанку у Амбасади Србије присуствовали су и представници Удружења Срба у Словенији, на челу са председником Марком Сладојевићем. Милетић је том приликом дао подршку Амбасади Србије и Удружењу Срба да активније раде на ширењу културе, спорта и фолклора, очувању нашег језика и писма, као и поштовању наше вере и обичаја.

Влада Словеније по први пут формирала Савет у који улазе све националне мањине из земаља бивше Југославије, а члан Савета који представља Србе је Весна Бајић Стоиљковић, што представља значајан помак у очувању националног идентитета Срба у Словенији.

Предложено је да Савез Срба Словеније организује долазак педесетак детета Срба који живе у Словенији у Ниш, где би били гости неколико дана и упознали се са знаменитостима и природним лепотама Нишавског округа.

Делегација из Србије је током посете Словенији посетила и Полицијску управу Ново Место где је начелник ПУ Ниш Славиша Виријевић разговарао са Јанезом Огулином, начелником ове ПУ и том приликом су разговарали о изазовима мигрантске кризе која стоји пред две земље, укључујући и заједничко деловање у оквиру овог проблема, као и о другим безбедносним питањима.

25. августа делегација је присуствовала обележавању Дана Општине Шентјернеј, која је братска општиина са Општином Сврљиг, а у Кршком су посетили фирму “Мобеко”, коју је у Словенији основао један познати нишки бизнисмен пореклом из Сврљига и која се бави производњом бетонских монтажних елемената за изградњу хала.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>