Губици нишког аеродрома почели пре преузимања од стране државе

ЈП ,,Аеродром Ниш“ је пословало са губитком од преко 17 милиона динара у периоду од 1. јануара до 15. августа 2018. године, што је вероватно један од разлога због којих претходни директор није желео да изврши примо предају дужности, истиче се у саопштењу овог предзећа.

„У месецима након преноса оснивачких права са Града Ниша на Републику Србију остварена је добит већа од четири милиона динара. Да су подаци тачни доказују званични финансијски извештај за 2018. годину, као и мишљење независног ревизора, јавно објављени на сајту Аеродрома“, кажу у нишкој ваздушној луци.

У извештајима се јасно види да је приход од субвенција намењених за капитално улагање у грађевинске објекте прокњижен на покриће текућих – оперативних трошкова. То је створило лажну слику о позитивном пословању у првом и другом кварталу 2018. године, тврде на Аеродрому Константин Велики.

„Аеродром Ниш био би у још већем губитку 2018. године да није преузет од стране Републике Србије, јер Град Ниш није био у стању да финансира ни оперативне ни капиталне трошкове. Због изузетно ниских цена услуга које је уговорило претходно руководство нишког аеродрома, са порастом броја путника несразмерно расту и трошкови у односу на приходе, што ствара потребу за већим субвенцијама од стране власника“, саопштило је ово предузеће.

Република Србија је у 2019. години, имајући у виду ниске цене, издвојила 76 милиона динара субвенција на име оперативних трошкова иако је планирано повећања броја путника за чак 20 одсто.

У нишком аередрому подсећају да је по молби Града Ниша, који није више био у стању да покрива капиталне и оперативне трошкове и због стратешког значаја аеродрома „Константин Велики“, Република Србија и надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре прихватили су да преузму власништво над њим.

Менаџмент Аеродрома Ниш се труди да послује што квалитетније, првенствено у смислу безбедног прихвата и отпреме ваздухоплова и путника, а затим и да губитке у зависности од периода своди на минимум, закључује се у саопштењу ЈП „Аеродром Ниш“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>