У Блацу завршени 17. “Дани шљиве”

У Блацу су завршени 17. “Дани шљиве” на којима се традиционално бира најбољи произвођач шљива, али и производа од овог воћа по којем је Блаце препознатљиво.

Бројни посетиоци су током 4 дана трајања манифестације имали прилике да виде и бројне пратеће програме и концерте који су одржали Мирослав Илић, Бобан Здравковић, Ален Исламовић, Жељко Јоксимовић и група Балканика.

На крају манифестације додељене су и награде најуспешнијима за најбољи шљивик, најбољу ракију, најуспешнијег женског произвођача шљиве, најбољег младог произвођача.

Како пишу Јужне вести, за најбоље уређен изложбени штанд награђена је Средња школа Блаце, најбољи млади воћар је Владица Николић из Међухане, најуспешнија жена у пољопривреди је Славица Петровић из Кутловца. Најбољи шљивик има Горан Јанић.

У избору за најбољу ракију шампион квалитета и произвођач најбоље, односно “Златне шљивове ракије” је Иван Нешовић из Међухане.

Најукусније традиционално јело у такмичењу месних заједница спремили су такмичари МЗ Стубал.

Осим промоције шљиве, ова манифестација доприноси и унапређењу пословне сарадње привредника из читаве Србије који се баве прерадом и трговином пољопривредних производа.

Овогодишња манифестација одржана је у сенци недавних елементарних непогода које су погодиле блачку општину, а председник општине Милан Ћурчић обећао је да ће локална самоуправа у наредном периоду пронаћи могућност да помогне најугроженијим пољопривредним произвођачима.

Општина Блаце је једна од највећих произвођача шљиве у читавој Србији, а ове године, због ниске цене од 15 до 17 динара за килограм, уместо за продају, већина рода завршиће у казанима за печење ракије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>