Немачки војници траже одштету због излагања осиромашеном урамијуму на Балкану

Бивши немачки војници поднели су захтев за одштету због излагања осиромашеном уранијуму који је коришћен током ратова на Балкану и у Ираку.

Портал „Т-онлине“ наводи да је око 220 војника затражило одштету због излагања осиромашеном уранијуму, а поново су актуелизоване расправе на тему колико је поменута муниција штетна за здравље, преносе бањалучки портал „Независне“.

„Студије Светске здравствене организације и Међународне организације за атомску енергију негирају да постоје било какви посебни ризици, док Међународна организација лекара против атомског оружја истиче да постоје недоречености у објављеним студијама, због чега позивају на превентивну забрану коришћења ове муниције, све док се поуздано не утврде дугорочни ефекти излагања“, пише портал.

Немачка Влада је у одговору фракцији партије Алтернатива за Немачку у Бундестагу, која је затражила њено мишљење, нагласила да су сви ови захтеви одбијени током протеклих година јер није доказано да су немачки војници трпели било какве здравствене последице због контакта са овом муницијом, која је, пре свега, коришћена у противтенковским авионским бојевим зрнима, намењеним за уништавање оклопа.

„Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима коришћења ове муниције не постоји готово никакав ризик од радијације и да токсиколошки ризици могу настати само под ванредним околностима, али се до овог тренутка нигде нису исказали“, наглашено је у допису, који је објављен на званичној интернет презентацији немачке Владе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>