Витешки фестивал подно зидина манастира Манасија

Витешки фестивал “Јust Оut – Manasija” одржаће се ове године од 23. до 25. августа подно зидина манастира Манасија у знак сећања на 6 векова од када је деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула, најавили су организатори.

Бели Орлови, витезови из Србије, биће домаћини витешким тимовима и саборцима из више од двадесет држава: из Француске, Русије, Украјине, Румуније, Бугарске, Мађарске, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Чешке, Словачке, Турске, Аустрије, Данске, Шведске, Норвешке, Белгије, Италије, Аустрије, Јерменије, Судана, Јапана, Ирана…

Сви ће они својом витешком опремом, одећом, оружјем и вештинама демонстрирати средњевековне борбе, као и ондашњи начин живота у витешком селу које ће бити саграђено код манастира Манасија и уз леву обалу речице Ресаве.

Највеће изненађење очекује најмлађе у оквиру дечјег села које ће организовати Војвођанска банка и Олимпијски комитет Србије. Деца ће моћи да учествују у стреличарској радионици где ће их најуспешнији стреличари увести у основе овог спорта. Малишане очекује и низ других радионица, фотографисање и пуно изненађења у духу времена када су живели принчеви и принцезе.

„Посетиоци нашег фестивала су сви чланови једне породице, као и појединци без обзира на пол, узраст, образовање, националност… Сви подједнако уживају у борбама, витештву, правилима борења која се заснивају на части и јунаштву”, каже Владимир Благојевић, директор фестивала, преноси Танјуг.

Пратећим програмом овогодишњег Џаст Аут фестивала, организатори су спојили модерно и средњовековно, тако да ће публика уживати у музичком извођењу Иване Жигон, Балканике, женског триа „На извору”, састава Српски појци, ансамблима француских и бугарских извођача средњевековне музике, као и у културно – уметничком програму осталих учесника који ће наступити прве и друге вечери на великој фестивалској бини.

Стреличарство, бацање секире, бацање копља, јахање, специјално мачевање за децу, грнчарска радионица, оклопарска радионица, средњовековне друштвене игре, изложба оклопа и оружја, калиграфија, хералдика, сарачки занати, средњовековни обућари, ткачка радионица, камп експерименталне археологије, средњовековна музика и плес – су део активности које ће посетиоци фестивала моћи да виде и упражњавају.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>