На екскурзији сва деца у аутобусу мораће да ставе појас

Аутобуси који буду возили децу на екскурзије и друга путовања мораће да испуне критеријуме прописане новим правилником, који треба да ступи на снагу 1. септембра.

Мере безбедности биће повећане, а како пишу Новости, новина је и то да ће свако дете морати да буде везано појасом.

Нове мере предвиђају и да сваки аутобус мора да има регистрациону налепницу и потврду о техничкој исправности стару до 30 дана, лиценцу за превоз, ознаку за организовани превоз деце, сигурносне појасеве за сва седишта, уређај за загревање, хлађење и проветравање, тапацирана седишта, прибор за чишћење, обавештења о улазу, излазу, као и слободне пролазе између седишта и свих излаза.Такође, сваки аутобус мора имати бар један апарат за гашење пожара, опрему за пружање прве помоћи и осталу прописану опрему попут резервног точка и троугла.

По правилнику, возач мора да буде психофизички способан да управља возилом, има фотокопију лекарског уверења стару до годину дана, одговарајућу возачку дозволу најмање три године, доказе о активностима возача, квалификациону картицу за обављање послова професионалног возача и уговор о раду.

Приватни превозници очекују да ће рок за испуњавање неких од одредби, као што су фарбање возила, опремање аутобуса појасевима и технички преглед сваког месеца, бити продужен. То је и финансијско оптерећење и издваја се и време да би се за возило заказао технички преглед, кажу из Конзорцијума приватних превозника.

Иначе, по овом правилнику са групом од тридесеторо деце мораће да иде најмање један групни пратилац, док уз већу гурпу морају ићи најмање два. Они ће бити дужни да обезбеде мир и дисциплину током вожње. Најкасније два дана пред пут организатор превоза ће морати да обавести МУП о превознику, месту и времену поласка, броју аутобуса, возача и деце и осталих особа које путују. Пре поласка, полицајац ће преконтролисати аутобус и возач ће урадити алко-тест.

Ниједан аутобус, ако је екскурзија пријављена, неће кренути без прегледа, поручују из полиције, а ако полицајац посумња да аутобус није технички исправан, возило се упућује на контролни технички преглед. Ако се приликом контроле утврди да неки од услова није испуњен, аутобус неће кренути док недостаци не буду отклоњени.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,755 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>