У суботу Јанијада у Лукову уз Митра Мирића

Још једна позната, традиционална гастро – туристичко манифестација, “Јанијада”, биће одржана у суботу, 17. августа у сврљишком селу Лукову.

Гост овогодишње Јанијаде биће естрадна звезда Митар Мирић, а његов концерт почеће негде око 22 сата.

Званични програм седме Јанијаде почиње у 18 сати, а госте ће током вечери забављати здравичари, рецитатори, културно – уметничка друштва и многобројни вокални солисти, међу којима су и Јасна Кочијашевић и Драгослав Михајловић Канаринац, који су од прве Јанијаде и домаћини манифестације, с обзиром да је Луково родно село овог познатог естрадног уметника.

Током манифестације биће одржано такмичење у припремању јаније, традиционалног јела од јагњећег меса и поврћа, које је, поред белмужа, који се такође слави у Сврљигу, још једно јело сврљишких пастира које се често у прошлости налазило на њиховој трпези.

Рецепт за припрему јаније преноси се са колена на колено међу генерацијама Сврљижана, баш као и рецепт за припрему белмужа.

Јанијада је први пут организована 2013. године, на иницијативу тадашњег председника општине Сврљиг, а сада народног посланика, Милије Милетића.

Као и претходних година, ова манифестација ће бити усмерена ка очувању традиције, развоју руралног туризма и анимирању малобројног локалног становништва овог сврљишког села.

Организатори Јанијаде су Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг и Месна заједница Луково, а покровитељ је Општина Сврљиг.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,377 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>