Млади у Србији више за Русију него за ЕУ

Млади у Србији сматрају да би Србија приликом креирања спољне политике више требало да се ослања на Русију него на Европску унију, показују подаци Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Србији.

Аутори истраживања, Кровна организација младих у Србији, напомиње да је важно истаћи да је проценат одговора оних који мисле да би Србија требало да се ослања на Русију у спољној политици порастао за више од 5 одсто, па је тако сада међу младима у Србији доминантно мишљење да би Србија требало највише да се у спољној политици ослања на Русију — 32,7 одсто. На другом месту, после Русије налази се ЕУ са 21%, док се за САД изјаснило само 5% испитаника.

У КОМС-у наводе да је ово поглавље указало на вредности које негују млади у Србији.

Међу младима расте подршка ставовима да је Србији потребан лидер и јак вођа кога ће народ следити и више од половине младих има такав став.

Такође, ово поглавље је указало на тенденцију пораста негативних ставова младих према ЕУ и европским интеграцијама Србије. У истраживању се показало да су резултати у погледу ослањања на ЕУ опали у сразмери са опадањем подршке уласку Србије у ЕУ. У поређењу са претходним годинама, настављен је тренд пада подршке уласку Србије у ЕУ, а ове године млади у Србији виде Русију као земљу у односу на коју би Србија требало да креира спољну политику и на коју би требало да се ослања.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,377 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>