Данас је Дан леворуких особа

Данашњи дан, 13. август је Међународни дан леворуких особа, и то је дан којим се у свету покушава пробудити свест о предностима и недостацима те особине.

Наша је свакодневница прилагођена деснорукима. Машине, алати, апарати, прилагођени су особама које користе десну руку, што леворуким особама представља проблем приликом употребе.

Клуб леворуких утемељен је у Великој Британији 1990. године како би његови чланови били у току с новим производима који су им доступни и како би своје заједничке погледе изложили произвођачима и свету.

Британски Клуб леворуких је 13. августа 1992. први пут организовао обележавање Међународног дана леворуких. Данас је то међународна организација и водећи светски саветодавни центар о питањима леворуких.

На данашњи дан се заправо подстичу десноруке особе да испробају предмете за леворуке и да увиде како је то кад ти је све на “кривој” страни.

Према неким показатељима 11 одсто становника Европе је леворуко. Занимљиво је да је мањи проценат леворуких код старијих у односу на млађе. Разлог томе је да су раније децу присиљавали да постану десноруки.

Више је оних који су научили да користе и своју десну руку подједнако спретно као и леву, што им омогућава посебна грађа и физиологија мозга. Код десноруких су половине мозга асиметрично развијене, развијенија је лева половина мозга која контролише десну страну тела десноруких.

Код леворуких не постоји обрнути случај. Половине мозга су једнако развијене, али, леворуки имају знатно више нервних влакана у мозгу од десноруких и управо су та влакна важна за бржи пренос информација између половина мозга.

Ту почива и узрок боље сналажљивости леворуких у простору, боље перцепције треће димензије и, што је значајно за леворуке, бољих резултата у логици и математици.

Многе славне особе биле су леворуке: Леонардо да Винчи, Микеланђело, Алберт Ајнштајн и други.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,951 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>