„Преображењско појање” у Нишу 15. и 16. августа

У Нишу се 15. и 16. августа 2019. одржава осми Фестивал дијалекатске поезије и прозе под називом „Преображењско појање”.

То је јединствена културна манифестација у земљи и на Балкану, покренута са циљем да се очува матерњи језик и афирмише књижевно стваралаштво на дијалекту.

Манифестација окупља писце који буду одабрани на књижевном конкурсу за поезију и прозу на дијалекту, музичке групе, свираче на народним инструментима, појце и сакупљаче народног књижевног блага. Представљају се нове књиге поезије и прозе настале на матерњем језику и додељују признања „Реч баштине” и „Слово хвале и захвале”, као и посебно признање „Ранка Ранђеловић” за допринос у очувању народног говора и књижевно стваралаштво на дијалекту.

Организатори „Преображењског појања” су нишка Народна библиотека „Стеван Сремац”, Нишки песнички круг и Удружење грађана „Јавне манифестације”, а Фестивал се одржава у дворишту Библиотеке, са почетком у 19.00 сати.

„Преображењско појање” отвориће Драгана Сотировски, начелница Нишавског округа.

Овогодишњи покровитељ Фестивала је нишка Градска општина „Црвени Крст”.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,951 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>