Промоција Белмужијаде у Нишу

У Нишу је данас промовисана позната привредно – туристичка манифестација “Белмужијада”, која се већ четрнаест година одржава у Сврљигу у авусту месецу на Спортском центру “Пастириште”.

Ова позната смотра народног стваралаштва почеће традиционалним “Сабором гајдаша балканских земаља”. Посетиоци ће имати прилику да посете и четврти по реду Сајам произвођача намештаја и текстила Југосточне Србије који ће бити уприличен у балон сали Основне школе “Добрила Стамболић”.

Ова традиционална манифестација посвећена белмужу, чувеном специјалитету сврљишког краја, својим богатим садржајем из године у годину привлачи све већи број посетилаца из земље и региона.

Милија Милетић, народни посланик и идејни творац манифестације, изјавио је да, с обзиром на изузетно богат овогодишњи садржај Белмужијаде, ове године очекује око 100.000 посетилаца.

Белмуж је трационални специјалитет од крављег сира и пројаног брашна, који ће многобројни посетиоци имати прилику да дегистирају и купе, али и виде на лицу места како се овај јединствени производ припрема. Поред тога, посетиоци ће у ова три дана имати прилику да уживају и у богатом културно – забавном програму, изјавила је Јелена Трифуновић, председница Општине Сврљиг.

Као и сваке године, за новинаре су припремање и дегустацију овог прозвода уприличили искусни мајстори белмужа, не желећи ни овог пута да да у потпуности одају тајну прирпреме овог јединственог бренда сврљишког краја.

Организатор ове манифестације, уз подршку Општине Сврљиг, је Центар за туризам, културу и спорт у Сврљигу.

Ове године Белмужијада ће бити одржана од другог до четвртог августа, уз изузетно богат културно – уметнички програм, а организатори се већ увелико припремају за следећу годину када ће се обележити мали јубилеј – 15 година од прве привредно – туристичке манифестације по којој је овај крај постао препознатљив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>