Стигао робот који ће српски тим користити на олимпијади из роботике у Дубаију

Две ученице Гимназије „Креативно перо” из Београда, једна из Ниша, и две из српске Гимназије „Никола Тесла” из Будимпеште, са својим ментором, представљаће нашу земљу на Међународној олимпијади у роботици која ће се ове године одржати од 24. до 27. октобра, у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима.

Сваки тим чини највише пет ученика и два ментора, а нашу земљу ће представити Јелена Томашевић, Мина Матић, Јелена Здравковић, Тара Маловић и Јована Ђошић. Њихов ментор је наставник информатике Вук Вујовић.

Тимови ће се такмичити подељени у два савеза од по три репрезентације, који ће решавати различите задатке усмерене на један од великих проблема данашњице.

Ове године тимови ће учити о стварним изазовима повезаним са чишћењем светских океана. Океани су све загађенији, што негативно утиче на њихов живи свет и околно становништво. За решавање овог глобалног проблема са загађењем океана траже се потпуно нове технологије и будући лидери који ће понудити решење. Осим такмичења у роботици, ученици уче да се неки изазови могу превазићи само када људи схвате да смо сви у истом тиму и да заједничким радом, кроз примену технологије, могу постати носиоци позитивних промена у свету.

Робот који ће наш тим користити на Олимпијади је у деловима допремљен из САД-а и тренутно се налази у просторијама Машинског факултета Универзитета у Београду, који ће девојкама пружати логистичку и стручну подршку у овом процесу.

Иначе, ово је први пут да неко из неке нишке школе буде део српске репрезентације на овом глобалном такмичењу. Овог пута то је Јелена Здравковић, ученица ЕТШ „Мија Станимировић”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.313 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>