НАТО испалио 750.000 граната са уранијумом, признаје само 31.000?

Током бомбародовања 1999. на нашу земљу није испаљено 31.000 НАТО пројектила са 15 тона осиромашеног уранијума, већ око 750.000 граната, што је око 300 тона овог висококанцерогеног материјала, тврди генарал Божидар Делић.

“Подаци којима располажу наше две комисије за испитивање последица бомбардовања добијени су фебруара 2000. из Брисела и заиста ми није јасно како смо у њих могли да поверујемо. Ми независну проверу ни до данас немамо”, каже за Новости народни посланик, генерал Божидар Делић, који је управо завршио своју анализу НАТО дејстава и нуди је на разматрање Скупштинској комисији за испитивање последица удара из 1999. године.

По положајима Делићеве војске 1999. године испаљено је 80 одсто ових смртоносних зрна, а он је и сам је жртва осиромашеног уранијума и чак 11 пута је оперисан од канцера.

Делић објашњава да је своју анализу радио уз војничку карту Метохије коју је његова јединица припремила пре агресије, а где су официри са терена бележили сваки удар са неба. У овој студији коришћене су и тактичко-техничке карактеристике авиона и њихових топова.

Делић објашњава да у првој секунди топ авиона А-10 избацује 50 граната, а у свакој следећој 65. Минимално дејство је три секунде, а то значи 180 граната. Ако би узели НАТО извештај да су избацили 31.000 граната, испало би да је њихов топ у секунди испаљивао 11 пројектила, а то је немогуће.

У Нато подацима стоји да је Алијанса за дејства по Србији ангажовала 44 авиона А-10. Сваки авион који је летео имао је два дејства дневно. Генерал додаје да је узео 35 као број авиона који је дневно бомбардовао и уместо 78 дана рата скратио је период дејства на 60. Управо та “рачуница” говори да је на Србију испуцано око 300 тона муниције са осиромашеним уранијумом и зато је стопа оболевања од канцера велика, а повећан тренд оболевања имају и суседне земље.

Постоје три извештаја о употреби осиромашеног уранијума 1999. којима располаже наша војска, али ово је први извештај који је направио актер догађаја на КиМ. У извештају НАТО-а се наводи 31.000 пројектила, наша војска изашла је са цифром од 50.000, а Руси су послали процену од 90.000 испаљених зрна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>