Данас је празник Архангела Гаврила

Архангел Гаврило, један од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света, прославља се на данашњи дан.

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен “црвеним словом” у календару СПЦ, али му она ипак даје велики значај и слави га као Благовесника који је учествовао и најављивао све значајне догађаје везане за настајање хришћанства.

Слави се као анђео Благовесник задужен за радосне или благе вести, и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече – Светог Јована Крститеља. Он се јавио Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са вешћу да ће родити сина, Господа Исуса Христа. Највећа и најрадоснија вест у хришћанству коју је јавио Благовесник је вест о Васкрсењу Христовом.

Лик анђела Гаврила слика се са пресветом Богородицом Маријом која прима Благовест на царским дверима православних олтара.

У народу је празник познат и као летњи Аранђеловдан, за који се везују многобројни обичаји , а сматра се да је овај летњи празник установљен на Светој Гори у 9. веку.

Манастир Светог Архангела Гаврила у Пирковцу код Сврљига на данашњи дан обележава своју славу, а у Сврљигу је данас вашар, претпоследњи у овој години.

Саборни дан светог архангела Гаврила празнује се такође и 8. априла, односно 26. марта, према јулијанском календару, када СПЦ слави његова јављања кроз сву историју људског спасења.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.313 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>