На Јанијади у Лукову концерт Митра Мирића

Седма “Јанијада”, традиционална туристичко – гастрономска манифестација, биће одржана 17. августа у сврљишком селу Лукову. Након програма, који почиње у 18 сати, госте ће на крају вечери забављати позната естрадна звезда Митар Мирић, гост овогодишње Јанијаде.

Након Белмужијаде, која је посвећена белмужу, јелу сврљишкох пастира од младог сира и пројаног брашна, у општини Сврљиг се одржава и манифестација посвећена јанији, још једном јелу сврљишких пастира, које се припрема од јагњећег меса и поврћа, а чији рецепт се преноси са колена на колено међу генерацијама Сврљижана, баш као и рецепт за припрему белмужа.

Јанијада је први пут организована 2013. године, на иницијативу тадашњег председника општине Сврљиг, а сада народног посланика, Милије Милетића и естрадне звезде Драгослава Михајловића – Канаринца, који је рођен у Лукову.

Током манифестације биће одржано такмичење у припремању јаније, а гости ће током вечери моћи да уживају у програму уз културно – уметничка друштва и многобројне вокалне солисте, међу којима су и Јасна Кочијашевић и Драгослав Михајловић Канаринац, који су и домаћини манифестације.

Манифестација ће, као и претходних година, бити усмерена ка очувању традиције, развоју руралног туризма и анимирању малобројног локалног становништва овог сврљишког села.

Организатори Јанијаде су Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг и Месна заједница Луково, а покровитељ је Општина Сврљиг.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,829 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>