Карате камп у Радмировцу посвећен подвигу Милутина Вељковића

Карате клуб “Дервен” из Сврљига, уз подршку Центра за туризам, културу и спорт, организује камп у атару села Радмировац, на коме учествује двадесетак чланова Клуба, као и гости из Француске.

Овогодишњи камп каратисти су посветили јубилеју – 50. година од подухвата чувеног Милутина Вељковића који је недалеко, у пећини Самар која се налази у близини села Копајкошара провео 464 дана.

Овај подухват, који је ушао и у Гинисову књигу рекорда, као најдуже проведено време испод земље, одвијао се од 24. јуна 1969. до 29. септембра 1970. године.

Организатор кампа, тренер сврљишких каратиста, Бојан Павловић, велики љубитељ природе, један је од људи који су својим радом и залагањем допринели да пећина Самар поново “оживи”, и да се за њу и спелеолога Милутина Вељковића поново чује.

Кампери су у недељу обишли пећину Самар и уживали у предивним природним пределима који окружују пећину. У обиласку пећине придружио им се и директор Центра за туризам, културу и спорт, Мирослав Марковић.

Уз причу о Милутину Вељковићу и његовом животу у пећини, кампери су обишли пећински комплекс Самар и Језава испред којих се налази и предивни водопад поред којег је раније, уз подршку Општине Сврљиг изграђен плато и летњиковац за туристе.

Павловић каже да су студенти из Француске, који су неколико дана боравили у кампу, а дошли су из “Кобраленда” – кампа који организује Удружење “Кобра” из Топонице, били одушевљени учешћем у кампу и природом коју су видели у нашој општини.

Марковић каже да је камп који се одржава у Радмировцу битан, не само за васпитање и физички развој деце која га похађају, већ употпуњује и туристичку понуду општине и промоцију туризма.
Иначе, полазници кампа, који су узраста од другог разреда основне школе, па до студената, уче како да се снађу у природи, спавају под шаторима и пролазе разне разне карате курсеве, уз стручни надзор тренера Бојана Павловића.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.549 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>