Данас је Петровдан

Српска православна црква данас слави Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

С обзиром на то да је ове године празник пао у петак, Петровдански пост који је започео 24. јуна, траје још данас. Свети апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први је од ученика изразио непоколебљиву веру у Христа. Као епископ, проповедао је у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији. Сматра се писцем две посланице које су придружене Новом завету.

Свети апостол Павле најпре је био фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана. Пошао је за учењем сина божијег и постао један од највећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве. Оба светитеља погубљена су у Риму. Петар је распет на крсту, али главом надоле јер је сматрао да је недостојан да буде погубљен на исти начин као његов учитељ. Павлу, римском држављанину, истог дана одрубљена је глава.У народу, празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишући некадашње прогоне хришћана.

Обележава се као крсна слава многобројних српских породица.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>