Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

На јесен видео о производима са географским пореклом

У новембру ове године премијерно ће бити приказан видео о пољопривредним и прехрамбеним производима и традиционалним рукотворинама из Србије са географском ознаком који имају посебан значај за препознатљивост једне земље и њених градова и региона јер јачају имиџ територије и локални идентитет становништва и извор су економске снаге средина у којима настају.

Видео снимају НАЛЕД и Етно мрежа уз подршку швајцарске развојне сарадње, а поред 57 производа заштићених у Србији са географском ознаком, као што су лесковачки ајвар, футошки купус, ариљска малина, сјенички сир, пиротски ћилим, бездански дамаст, у филму ће се наћи и аутентичне рукотворине попут стапарског ћилима, књажевачких двопређних чарапа, текеришког пешкира, банатске шаре и др.

Први кадрови снимљени су на управо завршеној IV Међународној ткачкој колонији коју је у Дојкинцима организовала Етно мрежа, у партнерству са Пиротом и Сомбором, НАЛЕД-ом и локалном занатском задругом “Дамско срце” и уз подршку амбасада Канаде и САД.

Колонија је јединствен формат за очување и промоцију ћилимарства и технике ткања као једног од истакнутих традиционалних заната, а истовремено и магнет за странце и туристе да дођу на Стару планину по аутентичне производе попут ћилима, качкаваља и пеглане кобасице, који у Београду немају своје продајно место.

Колонију су посетили амбасадори или представници амбасада Канаде, САД, Аустралије, Индије, Белгије, Бразила, Швајцарске, Шведске, Бугарске, Норвешке и ЕУ и заједно су доделили признања деци из пиротског краја за најбоље ликовне радове с мотивима са ћилима и упознали знаменитости и лепоте Старе планине.

– Колумбијска кафа, шампањац, фета сир, лесковачки ајвар и пиротски ћилим су производи који носе географску ознаку као потврду квалитета и аутентичности.

Рукотворине, занатски производи и храна са географским пореклом могу да буду генератор локалног развоја.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,438 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>