Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нова већа овлашћења комуналних полицајаца

Комунални полицајци убудуће ће бити комунални милиционари, а осим новог имена имаће и нова овлашћења.

Усвајањем Закона о комуналној милицији они смеју да заустављају и прегледају возила, као и да прикупљају обавештења у циљу откривања прекршаја и њихових учинилаца. Новим прописом омогућено је, не само градовима, већ и општинама да планирају њихово формирање.

ако пишу Новости, новина је и да ће комунални милиционари моћи да раде у цивилу, али искључиво по писаном налогу начелника комуналне милиције. Закон им даје могућност да брину о комуналном реду, посебно у областима бесправног заузећа јавне површине, нелегалне продаје, нелегалног такси превоза, као и буке у угоститељским објектима.

“Припадници комуналне милиције моћи ће да сниме доказе о комуналном прекршају и тако докажу било какво ремећење комуналног реда, попут паркирања на пешачким прелазима, трамвајским шинама или у жутој траци, бацања смећа, пуштање гласне музике и друге комуналне прекршаје”, рекао је Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Сви прекршиоци морају да поступе по налогу комуналног милиционара, што досад није био случај.

Комунална милиција ће асистирати локалним јавним службама и предузећима, грађевинском или еколошком инспектору, као и да пише прекршајне налоге. Новим законом су дефинисане казне за физичко лице од 10.000 динара, која се смањује на 5.000 динара ако се плати у року од осам дана.

У надлежности комуналне милиције биће и контрола примене закона којим се уређује употреба државних симбола, а један део милиционара мораће да положи и испит за поступање са малолетницима.

О боји и изгледу униформе одлучиваће локална самоуправа, а мораће да се разликује од полицијске униформе. Законом се уводе строжи критеријуми за запошљавање, а укида се досадашње ограничење – један милиционар на 5.000 становника.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,438 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>