Национални Дан науке на 163. Теслин рођендан

Национални дан науке, 10. јул, установљен на дан рођења једног од њавећих умова и научника свих времена – Николе Тесле, обележен је широм Србије низом манифестација, а улаз у Теслин Музеј данас је бесплатан за све посетиоце.

Директор Теслиног научног центра при лабораторији Варденклиф на Лонг Ајленду, Марк Алеси, позвао је тим поводом Београд да се укључи у развој једине преостале лабораторије највећег проналазача модерног доба и да постане део наставка Теслиног наслеђа.

У изјави за Танјуг Алеси је рекао да моги и даље нису свесни огромног значаја Теслине посвећености науци.

“Сваког дана људи широм света имају користи од његових открића и изума: струја, вај-фај, роботика, радио, даљинско управљање, брзиномер и још много тога, али многи нису свесни да је тај напредак који је променио њихове животе дело Николе Тесле”, рекао је Алеси.

Тесла је Варденклиф почео да гради 1901. године, а напуштен је 1917. године, и касније продат да плати Теслине дугове, рекао је Алеси и додао да је група америчких наставника у потрази за простором за школски научни музеј пронашла лабораторију 1995. године и удахнула јој живот.

“Тесла научни центар фокусиран је на прибављање средстава, дозвола, одобрења и подршке за реновирање лабораторије као и на развој глобалног научног центра који је иновативан као и сам Тесла …”, рекао је Алеси и подсетио да је прекретница постигнута 2018. године када је Варденклиф стављен у Национални регистар историје САД-а.

Национални Дан науке у Србији обележен је у Парламенту, а посвећен је горућим темама – климатским променама, квалитету воде и ваздуха и обновљивим изворима енергије. Конференцији “Наука у Парламенту”, између осталих присуствовао је министар просвете и науке Младен Шарчевић.

У Научно-технолошком парку у Београду откривен је рељеф “У знању је спас” са ликовима највећих српских научника – Тесле, Милеве Марић, Михаила Пупина и Милутина Миланковића који је поклон Теслине научне фондације из Филаделфије.

Постављањем рељефа у НТП, где се тренутно развија више од 70 стартап и технолошко-развојних компанија, одаје се почаст научнику и симболизује подршка младим да прате своје снове, како у отаџбини, тако и у расејању.

Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици, умро је на Божић 1943. година у САД где је живео шест деценија.

По Тесли је названа јединица за мерење високог напона и јединица јачине магнетног поља, а његова заоставштина уписана је 2003. године у регистар Унеска. Од 1994. у Њујорку угао 40. улице и 6. авеније, где је била његова лабораторија, зове се Угао Николе Тесле.

Заслужан је за 700 патената од којих је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената.

Умро је у 87. години, на Менхетну у хотелу Њујоркер у коме је живео последњих 10 година.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,785 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>