Сусрети сврљишких села од понедељка

Некада позната и незаобилазна летња манифестација у сврљишкој општини – Сусрети села, одржаће се и ове године уз учешће само четири села.

Сусрети села почеће у понедељак, 8. јула, а прва приредба одржаће се у Грбавчу. До сада су пријављена само села Преконога, Белоиње, Плужина и Грбавче, наводи се на сајту организатора манифестације – сврљишког Центра за туризам, културу и спорт.

На Сусретима села такмиче се мештани села у спортским и културним дисциплинама. Спортске дисциплине су скок у даљ, надвлачење конопца, бацање камена с рамена и друге дисциплине у којима су се некада надметали сврљишки пастири док су у летњим месецима чували своја стада на Сврљишким планинама, док се друга такмичења огледају у извођењу народних песама и игара из нашег краја, драматизацији народних обичаја, здравичарству, такмичења у кквизовима знања и другим тачкама везаним за фолклор…

Осамдесетих година прошлог века се у сврљишкој општини на сусретима села такмичило и по више од двадесет села, а манифестацију су пратили скоро сви становници села домаћина, као и многобројни посетиоци из читаве општине, па и из суседних места.

Данас, када су сврљишка села скоро нестала, а у онима која још увек опстају, живе претежно стари људи, Сусрети села губе свој такмичарски смисао и одржавају се као манифестација ревијалног карактера.

Сусрети села одржавају се под покровитељством Општине Сврљиг.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,384 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>