Боља сарадња са Европолом уз подршку Краљевине Норвешке

Први дводневни семинар о унапређењу сарадње српске полиције са Европском полицијском службом Европол, у оквиру пројекта „Подршка Краљевине Норвешке Министарству унутрашњих послова Републике Србије“ који финансира Краљевина Норвешка и спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС, почео је јуче у Београду.

„Сарадња Норвешке и Србије је увек била на завидном нивоу, на стратешким и оперативним плановима, а овај пројекат показатељ је пријатељства две земље. Кроз овај семинар, биће представљене међународне везе и технике Еуропола које можемо да користимо, а очекујемо да ће ова међународна инстистуција ускоро именовати официра за везу у Србији“, рекла је Марина Томашевић Комадинић, главна координаторка у дирекцији полиције Министарства унутрашњих послова.

Током дводневног састанка, представници Европола разговараће са колегама из Србије о стратешким и оперативним услугама Европола, као и начинима и користима које пружају канали европске полиције за међународну сарадњу. Овај семинар допринеће унапређењу капацитета Одељења за послове Европола при Управи за међународну оперативну полицијску сарадњу МУП-а, као и српске канцеларије за сарадњу у централи Европола.

„Уз подршку Краљевине Норвешке, активности за унапређење сарадње са Европолом обухватиће студијске посете, семинаре и конфереције, како у региону тако и у Норвешкој, а кроз примере најбољих пракси припадници МУП-а ће стећи знања о методологијама, стандардима и инструментима за сарадњу“, рекао је Геир Хакон Јохансен, први секретар амбасаде Краљевине Норвешке.

„Кроз пројекат којим Краљевина Норвешка подржава Министарство, до сада смо спровели низ активности које су директно унапредиле рад многих служби. Набављена је и испоручена опрема за складиштење и анализу недозвољених супстанци и уређаји за дигиталну форензику, реконструисане су просторије за одржавање возила, а у току је припрема за изградњу и обнову више од 120 притворских јединица у целој земљи“, каже Бојан Ковачевић, менаџер програма УНОПС-а.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>