Отказана манифестација „Дани вишње и 14. Топлички сабор вишњара“

Организациони одбор привредно-туристичке манифестације „Дани вишње и 14. Топлички сабор вишњара“ донео је одлуку да се ова традиционална манифестација ове године не одржи због солидарности са произвођачима овог воћа, који су се због ниске откупне цене и проблема у откупу нашли у тешком положају, наводи се на сајту Општине Прокупље.

“Нико није очекивао да ће бити оваквих потешкоћа. Род и квалитет вишње најбољи су у последњих неколико година. Произвођачи су због тога очекивали добру откупну цену и добар пласман”, рекао је заменик градоначелника Прокупља и председник Организационог одбора ове манифестације Мирољуб Пауновић.

Он је изјавио да се вишња на територији града Прокупља налази на површини од близу 2.000 хектара и да велики број домаћинстава своју егзистенцију заснива на производњи овог воћа.

Откупна цена ове године, за прву класу, креће се од 40 до 50 динара, а за другу-30 динара по килограму, док берачи наплаћују 18 до 20 динара по килограму.

На седници се чуло и то да се некада са територије Прокупља годишње откупљивало 2.000 до 2.500 вагона овог воћа.

Говорећи о тренутној ситуацији на терену, Пауновић је нагласио да је вишња до сада убрана са малих површина.

“Овогодишња кампања бербе вишње на подручју села која гравитирају око Џигоља и подручја од Мале до Велике Плане није ни почела”, рекли су представници Организационог одбора из Велике Плане.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>