Ниш за тужбе од 2015. исплатио 2,3 милијарде динара

ОД 2015. године Град Ниш је на име судских трошкова и камате платио 2,3 милијарде динара што је готово трећина градског буџета.

У локалној самоуправи не споре основ за тужбe, када су рецимо у питању зараде радника у градским предузећима, али је сумњиво то што су се тужбе подносиле и за најминималније износе а онда су трошкови ишли у корист адвоката и извршитеља, пишу Новости.

Новости наводе пример када је раднику ЈКП “Горица” предузеће је дуговало 258 динара на име трошкова превоза. Предузеће је било у блокади па је он тужио за овај износ, али су трошкови нарасли на 22.350 динара. Предузеће и даље није имало пара на рачуну па када је ова тужба дошла на ред да се наплати, “Горицу” су ови трошкови коштали невероватних 113.178 динара.

“Ово је само један, али искрено најдрастичнији пример како се новац исисавао из градске касе. И то не само када је у питању “Горица” него и тужбе за уједе паса, затим тужбе према Предшколској установи “Пчелица”, заузеће земљишта за изградњу путева… Јавна је тајна да је један од нишких адвоката који су предњачили у оваквим случајевима зарадио три стана у Београду. У суштини, ово су “лаки” предмети јер основ за тужбу није споран, а није била ни наплата, јер у градској каси, пре или касније, увек буде пара”, каже саговорник “Новости” упућен у ове прилике, и додаје да су се обраћали Адвокатској комори у Нишу и председницима судова, али да нико није реаговао.

Има и судија који су прозрели намеру групе људи да се лако обогати, али је било и оних коју су “жмурили”, не из материјалних разлога, већ зато што су те предмете бројали у успешно решене тако да су имали боље резултате на крају године, додаје извор Новости.

Два су начина да се овоме стане на пут, један је да град и његова предузећа на време сервисирају своје финансијске обавезе, а други је медијација која се све више примењује у оваквим споровима. Споразумним решавањем спорова штеди се на судским и адвокатским трошковима и само је “Горица” од почетка године тако решила 180 од 230 спорова који су још у току.

Због лошег обрачуна цене боравка деце у вртићима, Ниш је од 2016. године до сада принудно исплатио 117.344.000 динара. Тако су родитељи тужили ПУ “Пчелица” и због дуга од 174 динара, а онда би адвокати зарадили на том износу 70.000 динара. “Пчелица” је у последњих неколико месеци успела и да се нагоди са родитељима, али је то коштало 85.345.000 динара, што је далеко повољније јер би још два пута више морали да плате судске трошкове.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,342 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>