Белмужијада представљена и у Бечу

Српски културни центар „Стеван Мокрањац“ организовао је недавно у Бечу дводневну манфестацију “Српски дани културе”.

Манифестација је одржана у познатом бечком излетишту Бемише Пратер, по други пут. Српска култура представљена је игром, песмом, рукотворинама и кулинарским специјалитетима. У културно – уметничком програму учествовала су српска друштва из матице и из Аустрије.

У дводневном програму учествовало је више од 600 учесника, а поред домаћина, који је представио своје фолклорне секције од најмлађих до најстаријих, учествовали су и КУД „Ју лира“ из Батајнице, КУД „Сврљиг“ из Сврљига, КУД „Волуја“ из села Волуја код Кучева, КУД „Јован Јовановић Змај“ из Обервалтерсдорфа и КУД „Семберија и Мајевица“ из Пресбаума.

Поред фолклора, друштва су довела и певаче и музичаре, који су извели старе српске песме, а посетиоци су имали прилику и да се упознају са српском ношњом из разних крајева Србије.
Чланови удружења Бечке поете читали су публици стихове из најновије књиге у којој се налазе песме настале у дијаспори, док је централни догађај Српских дана културе био концерт Биље Крстић и Бистрика.

Општина Сврљиг искористила је прилику да у Бемише Пратеру представи, сада већ широм света познати белмуж, пастирски специјалитет који се већ вековима припрема у сврљишким домаћинствима и најави Белмужијаду, традиционалну привредно – туристичку и културну манифестација која се одржава првог викенда у августу месецу и траје три дана. Сврљиг и Кучево представили су се присутнима и као интересантне туристичке дестинације.

На манифестацији су могли да се виде и штандови са рукотворинама, али и неизбежни роштиљ и штанд са домаћим пићима.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,340 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>