Обележен Видовдан на северу КиМ

Данас је Видовдан, дан који се обележава као успомена на кнеза Лазара Хребељановића и Косовски бој који се догодио 1389. године, пре тачно 630 година.

Тим поводом, у порти манастира Грачаница су наступила три ансамбла музичке продукције РТС-а, а на северу Косова и Метохије званично је пуштен у рад и регионални водовод, јавља РТС.
Видовданом Срби, посебно на Косову и Метохији, чувају своје достојанство и понос и право на опстанак на овим просторима.

Осим наступа три ансамбла музичке продукције РТС одржан је и књижевни час, а песник Гојко Ђого добио је награду “Златни крст кнеза Лазара” за свеукупно књижевно стваралаштво.
Обележавање Видовдана настављено је данас светом архијерејском литургијом у порти манастира Грачаница и парастосом палим јунацима на Косовском боју на Газиместану.

Пуштању у рад регионалног водовода којим ће бити решен проблем снабдевања водом у три српске општине присуствовао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

“За нас Србе нема лаког Видовдана. Ниједан у последње три деценије није био, ниједан који је претходио. Али као што су чинили наши преци и ми ћемо да сачувамо наш језик и национални идентитет. А овде на Космету је најбоље место да прославимо Видовдан”, рекао је Ђурић у обраћању грађанима.

Проблем водоснабдевања Срба у Косовској Митровици, Звечану и Зубином потоку, био је хроничан.

Општине су у тај пројекат уложиле преко 15 милиона динара кредита чији је гарант влада Србије.

На Видовдан су се десили многи важни догађаји у српској историји: Косовски бој, атентат на Франца Фердинанда, који је означио увод у Велики рат, али и његово окончање – потписивање примирја 1919. године у Версају, као и низ других догађаја до данашњих дана. Иако их деле векови, деценије и године, сви су се догодили на данашњи дан – 28. јуна.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,342 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>