У КЦ Ниш откривена биста др Елси Инглис

У знак захвалности, због изузетног хуманитарног и здравственог рада у оквиру шкотских војних болница у Србији током Првог светског рата, позната лекарка и велики хуманиста, др Елси Инглис, од данас и званично има своје почасно место у Клиничком центру Ниш.

У простору хола Клинике за болести ува, грла и носа, КЦ Ниш постављена је портрет-биста овој хуманитарки, а церемонија откривања организована је данас у подне. Церемонији је, поред рукводства Клиничког центра Ниш и Клинике за болести ува, грла и носа, присуствовао и амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф.

“Мени је заиста драго што је Њ.Е., амбасадор Киф, заједно са пратњом данас овде и што је нашу иницијативу одавања почасти овој великој жени, др Елси Инглис, оценио као важну и симболичну, поготово када је реч о дугогдишњим пријатељским односима наше две земље”, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, први човек нишког Клиничког центра изражавајући задовољство и што је британски амбасадор изашао пун позитивних импресија након обиласка новог КЦ у Нишу.

Др Если Инглис је због своје хуманости и помоћи српском народу и војсци током Првог светског рата добитница многих одликовања, међу којима је и највише српско одликовање, „Орден белог орла“, те је управо то и један од главних разлога што јој се на овај начин одаје почаст како би се отргла од заборава њена дела, кажу у руководству ОРЛ Клинике.

“Др Елси Инглис је много учинила за наш народ и ризиковала свој живот да би помогла у лечењу, тако да сам изузетно поносан што смо као колегијум и руководство Клинике, у сарадњи са Управом, баш на овај начин одлучили да овековечимо њену улогу у историји здравства”, нагласио је проф. др Душан Милисављевић, руководилац Клинике за болести ува, грла и носа.

“Срећан сам и задовољан што је ово још један начин да покажемо колико је пријатељство изнмеђу наша два народа, као и да је наша лекарка др Инглис, када је то било најтеже, помагала српском народу”, изјавио је амбасадор Денис Киф и нагласио да је импресиониран новим нишким Клиничким центром, који, како је рекао, може да парира и највећим светским болницама по опремљености и медицинском кадру који тамо ради.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,340 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>