Документарни филм „Гвоздени пук“ недавно премијерно приказан у Нишу

Најновији документарни филм „Гвоздени пук“, чији је аутор нишка агенција „Синопсис“, недавно је премијерно приказан у препуној сали Нишког културног центра.

О раду, бројним изазовима и задацима на овом филмском остварењу о најодликованијем пуку у историји ратовања, за ТВ Ласер говори Миодраг Миљковић, сценариста филма.

Идеја о снимању филма о Гвозденом пуку родила се још док су аутори филма радили на другом пројекту, такође везаном за српску војску и њене јунаке са почетка прошлог века.

Рад на филму о Гвозденом пуку који се одликовао храброшћу, чврстином и високим борбеним моралом, за чије се јунаштво прочуло до савезничких, али и непријатељских војсковођа, влада и војника, био је прави изазов, каже Миљковић.

Гвоздени пук и јунаштва његових припадника била је инспирација Станиславу Биничком да напише један од наших најпознатијих маршева – “Марш на Дрину”.

Миљковић је имао пуно сарадника који су радили на реализацији овог филма јер је требало проучити много историјске грађе коју је требало преточити у један сажет документарни филм.

“Током истраживања о Гвозденом пуку, сурели смо се са много потомака војника и старешина ове херојске јединице српске војске”, каже Миљковић.

Након Ниша, филм ће почетком јула бити приказан у Топлици, у Прокупљу, а затим и у другим градовима Србије и иностранству.

Кроз овај филм наставиће да живи део славне српске историје, а прича о Гвозденом пуку биће забележена за даља покољења која никако не смеју да забораве своје славне претке који су своје животе дали за нашу слободу и бољу будућност.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,951 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>