Цена вишње опет на минимуму

Због лоших временских услова, берба вишања на око две хиљаде хектара у мерошинском крају, где 80 одсто домаћинстава има засаде тог воћа, касни.

Произвођаче прате и други проблеми иако је вишња је солидно родила, а квалитет аутохтоне облачинске вишње више него задвољавајући и цењен на иностраном тржишту.

Међутим, како јавља РТС, све то није довољно да произвођачи који су радили и улагали читаве године, добро живе од свог рада.

Откупна цена вишње тренутно је 30 динара. За бераче треба дати 20, за произвођача остаје само 10 динара, што не може да подмири само уложено за хемијске препарате, кажу произвођачи. Зато углавном и не почињу са бербом овог воћа. Ни они малобојни који су почели да беру вишње, не налазе рачуницу. Кажу да су немоћни било шта да учине и чекају да виде како ће се ствари одвијати.

Мерошински вишњари очекивали су вишу откупну цену, с обзиром на квалитет облачинске вишње и потражњу на иностраном тржишту. Уместо тога, кажу, на њиховом производу зарадиће неко други.

“У Србији нема тржишта. Доминирају извозници, нема их много, лако се договоре. Имају удружење прерађивача и извозника и договорили су се, оборили цену која је била 60-40 динара на 50-30”, каже за РТС Хранислав Стојановић, произвођач и пољопривредни стручњак.

Откупљивачи не желе пред камере, али кажу да цену диктира неколицина великих прерађивача. Мерошина нема прераду, а некадашњи “Воћар” оронуо је током вишегодишњег стечаја. Пропала је и пољопривредна задруга која је некад постојала у овом месту, најпознатијем по производњи Вишања.

Берачи, којима је ово добра прилика за зараду, не жале се, за њих има.

Са петином укупне производње вишања у Србији, Мерошина спада у највеће произвођаче тог воћа у земљи

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>