Банка гена из Мионице добија „експозитуре“ широм Србије

Еколошки покрет „Оквир живота“ из Мионице увелико врши пописивање аутохтоних сорти воћа и поврћа у Србији.

По речима Иване Петровић из ове организације, интересовање људи за старе сорте много је веће него што су очекивали.

„Испоставило се да су многи за своју душу сакупљали старе сорте и већ дуго размишљали како да дају структуру томе што раде. Добили смо велики број података о томе шта гаје људи у Србији, које сорте имају, како их умножавају и слично. Направили смо добру базу података и сада на терену пописујемо стара стабла како бисмо сазнали које све сорте постоје, ко их гаји, да ли рађају, и слично, јер је то све веома битно за наставак рада банке семена“.

Из овог покрета планирају да најесен у Београду одрже велику изложбу старих сорти, и једну бесплатну калемарску школу, у којој ће се калемити, пре свега, старе сорте.

У Србији је тренутно јабука најочуванији генетички ресурс, а осим ње, узгајивачи се доста фокусирају и на очување крушке.

„Делимично се чува и шљива, највише у ваљевском крају. Парадајз је атрактиван, првенствено зато што овај са пијаце није толико занимљив. Врло нам је драго да нам се јављају људи из Београда, који никада нису посадили ништа, а заинтересовани су да на тераси гаје неку малу културу, попут лука, чисто да оплемене свој простор и имају здраву храну“, каже Петровићева.

Осим великог интересовања за Банку гена у нашој земљи, Ивана Петровић каже да су имали позиве из Мађарске, која је такође пољопривредна земља и има потребу за сличном организацијом семена аутохтоних сорти, али и из Немачке.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>