Тест за мале матуранте се наставља, нема поништавања испита

Након јучерашњег фијаска са тестом из математике, мали матуранти данас су наставили матурски испит полагањем комбинованог теста који се састоји из пет предмета – биологије, историје, физике, хемије и географије.

Полиција је јуче утврдила да су три жене учествовале у ланцу одговорности за откривање тестова из математике, што је довело до одлагања полагања теста, изјавио је синоћ министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Шарчевић је за РТС рекао да су те три особе из школе у Земуну. Он је објаснио да је тест узет, дат другој особи преко Вајбера, снимљен и даље прослеђен особи која се бави медијима.

Скандал са “проваљивањем” теста из математике изазвао је негодовање родитеља и ученика, па су осмаци протестовали у многиом градовима Србије. Највећих протеста било је у Београду, испред Министарства просвете, затим у Нишу и у Крагујевцу.

Мали матуранти тражили су укидање матурског испита јер нису сигурни да неки њихови вршњаци неће унапред знати решења.

Делегација родитеља ученика који су протестовали испред Министарства просвете у Београду захтевали су да разговарају са министром Шарчевићем, али им је обезбеђење саопштило да у згради нема никога ко би могао да разговара с њима.

Ученици су захтевали да се и ове, као и 2013. године, тест поништи и да им се омогући да се у средње школе упишу у складу са успехом у основној школи.

Јутрос у 9 часова почео је комбиновани тест за ученике који су завршили основну школу, а министар Младен Шарчевић је уочи почетка полагања комбинованог теста обишао ОШ “Вук Караџић” у Београду где је рекао да је тест безбедан.

Мали матуранти ће сутра полагати тест из математике, а поништавања матурског испита неће бити.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,731 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>