Ниш престоница духовне музике

Пред препуном салом Светосавског дома почео је Шести међународни фестивал хорске духовне музике “Музички едикт”.

Прве фестивалске вечери представио се хор домаћин, Нишка црквена певачка дружинa „Бранко“, као и гости из Бугарске и Калифорније, али и из Београда и Панчева.

Фестивал је отворио градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, пожелевши гостима добродошлицу, а публици се на остварању фестивала обратио и владика нишки господин Арсеније.

Међу гостима који су дошли да поздраве један овако узвишен музички фестивал који човека приближава господу кроз музику били су и Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа, али и уважени гости из америчке амабасаде и конзул Републике Бугарске у Нишу.

На шестом међународном фестивалу хорске духовне музике “Музички едикт” учествује 19 хорова из 11 земаља са три континента, а овог пута гости су дошло и из Северне и Јужне Америке. На фестивалу ће певати око 500 певача.

Посебност овог фестивала је што ће свако вече бити јединствено по нечему. Прве фестивалске вечери наступали су Нишка црквена певачка дрружина “Бранко” под диригентским вођством Саре Цинцаревић, потом Панчевачко црквено певачко друштво, дирегент Вера Царина, и Хор Храма Светог Саве у Београду, дирегент Катарина Станковић. Након хорова из Србије наступили су Хор софијских дечака из Софије, којим диригује Адриана Благоева и “Men in Blaque” из Калифорније, којим диригује Џозеф Хутзи.

Шести међународни фестивал хорске духовне музике одржава се у организацији Епархије нишке и Нишке црвкено – певачке дружине „Бранко“, под покровитељством патријарха српског господина Иринеја, уз благослов епископа нишког господина Арсенија.

Хорови наступају у Саборном храму Свете Тројице, Светосавском дому и на платоу испред Светосавског дома у Нишу.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,731 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>