Опет скандал са тестом из математике – резултати на друштвеним мрежама

Тест из математике, који су осмаци требали да полажу данас, одложен је за четвртак јер су се решења тестова нашла друштвеним мрежама.

Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је данас да је тест из математике за малу матуру „проваљен” и то да се то догодило у некој школи.

Дведесет задатака из математике исписаних руком кружили су на друштвеним мрежама, а осмаци су одмах почели да их решавају јер су добили информацију од другова да се ради о задацима који ће се наћи на тесту из математике. Први су ову вест родитељи пријавили медијима.

Поставља се питање како је дошло до “прповаљивања” тестова када се зна да су у току њиховог штампања смо три особе знале о којим се задицима ради, да су тестови до школских управа дистрибуирани уз пратњу полиције и да су их директори у школским управама преузимали уз пратњу школског полицајца који је све време био са представницима школе.

Министар Шарчевић је за Вечерње новости рекао да су Завод за унапређивања квалитета образовања и Министарство просвете добро урадили свој посао, али да је „затајило” негде на терену.

„Неко је отворио резервну кесу с тестовима и продао тест из математике. Не знамо где се то догодило, али то ће да утврди полиција. Биће смена због овога”, истакао је Шарчевић.

„Сви ће морати полицији да покажу резервне кесе, па ће се утврдити где се ово догодило”, додао је министар.

Он је истакао да је ово последња година када овакав ризик постоји и да ће од следеће године све бити дигитално.

Највећи скандал када се ради о „проваљивању“ тестова избио је када су 2013. године тестови за малу матуру пре полагања продавани на улици за 2.000 динара.

Тест из математике помера се за четвртак, а мали матуранти, пошто су у понедељак полагали тест из српског, односно матерњег језика, полажу у среду, према плану, комбиновани тест из више предмета.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,384 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>